Soms teken ik ook op iemands gezicht... by Darja Brouwers

 ©kokonoma

©kokonoma

Soms teken ik niet alleen op papier maar ook op iemands gezicht, of beide, zoals in dit geval. Want het nieuwe cursusseizoen van Parnassos, hèt Cultuurcentrum van de Universiteit van Utrecht, is weer van start! En daarom mocht ik weer aan de slag met het ontwerpen van alle uitingen. 

Kijk hier voor een totaal overzicht van de ontwerpen die ik maakte voor Parnassos. Leuk te zien, hoeveel variaties je kan maken met twee modellen... 

Het Concertgebouw_deel 1: een droom die werkelijkheid wordt by Darja Brouwers

Als hoofdsponsor van Het Concertgebouw heeft Van Lanschot Bankiers ‘4 veelbelovende kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken gebaseerd op een muziekstuk’. Het is een droom die werkelijkheid wordt om als 1 van de vier kunstenaars uitgenodigd te worden aan dit muzikale avontuur.

Ik heb de eer om dit jaar vijf verschillende concerten te visualiseren, in totale artistieke vrijheid. 

Mijn eerste kunstwerk is gebaseerd op drie meesterwerken: Tsjaikovski’s Zesde symfonie ‘Pathétique’, Mozarts Veertigste symfonie ‘Allegro Molto’ en ‘Chiasma’ van Larcher:

No. 1 Papillon Dynamique

 © Darja Brouwers

© Darja Brouwers

No1-Pap_web.jpg

Het origineel is opgenomen in de kunstcollectie van Van Lanschot en het kunstwerk is tijdens het desbetreffende concert tentoongesteld. Een gelimiteerde hand gesigneerde oplage werd uitgereikt aan de VIP gasten van Van Lanschot. Ook is een ingelijst exemplaar verloot onder de concertbezoekers.

Vanwege dit project is een korte film (1:36min.) over mij gemaakt waarin ik laat zien hoe dit eerste kunstwerk tot stand is gekomen, en ook waarin ik de kijker meeneem naar één van de plekken in Utrecht waar ik mijn inspiratie vandaan haal:

 Van Lanschot Bankiers 'Ons cultureel vermogen: Darja Brouwers' ©Emil Diephuis, Raymond Astudillo van Eijk

Van Lanschot Bankiers 'Ons cultureel vermogen: Darja Brouwers' ©Emil Diephuis, Raymond Astudillo van Eijk

Een kijkje achter de schermen bij de opnames:


Tot slot mijn dank die uitgaat naar Corien Niezing, Geert van Ooijen, Pieter Cool, Van Lanschot Bankiers en Het Concertgebouw. Voor de uitnodiging, het vertrouwen en de inspirerende opdracht. Dank, ook aan Emil Diephuis en Raymond Astudillo van Eijk voor de inspirerende dag en mooie film. En dank, Friso Leunge, voor het rotsvast vertrouwen in mijn werk.

Mijn tweede kunstwerk van de vijf is inmiddels ingeleverd, het derde is in de maak. Deze nieuwe kunstwerken zal ik, zodra het desbetreffende concert in Het Concertgebouw ten gehore wordt gebracht, hier en op de socials delen.

Wordt vervolgd...

 Het Concertgebouw @ Leander Lammertink

Het Concertgebouw @ Leander Lammertink

Het concertgebouwlogo.jpg
Logo-Bankiers-PMS-72dpi-1280x373px-E.jpg

Happy Spirit _het resultaat van de live illustratie Happy Spirit Days by Darja Brouwers

 ©darja brouwers

©darja brouwers

 De symboliek die verscholen ligt in de Happy Spirit

De symboliek die verscholen ligt in de Happy Spirit

Dit is de illustratie 'Happy Spirit' die ik afgelopen weekend maakte tijdens het driedaagse Happy Spirit Days festival*. 
Bij deze wil ik nogmaals iedereen bedanken die ik heb gezien en gesproken. Ook voor het delen van jullie enthousiasme over mijn werk. Het geeft mij een 'happy spirit'. : ) Dank!! <3

*Op het festival kon je een afdruk winnen van de Happy Spirit. De winnaar is inmiddels bekend. Mocht je zelf een afdruk willen kopen, laat het me hier weten, dan stuur ik je vrijblijvend de formaten incl. de bijbehorende prijzen toe.

Een fonkelnieuw festival in het sprookjesachtige Julianapark! by Darja Brouwers

Fonkeltoon LOGO_DEF.jpg

Het festivalseizoen is begonnen, niet alleen voor ons, maar ook voor de kinderen. Op zaterdag 16 juni a.s. wordt in het prachtige Julianapark in Utrecht voor het eerst het Fonkeltoon festival georganiseerd, waarvoor ik het logo en de huisstijl heb ontworpen. Het gansje is gebaseerd op één van de vele bewoners van het mooie park, en symboliseert het vrije en experimentele muzikale karakter van het festival. Zowel het logo als de huisstijlelementen zijn eerst met de hand getekend voordat ik het gedigitaliseerd heb...

 © kokonoma

© kokonoma

Muziek is voor iedereen, je hoeft er geen noten voor te kunnen lezen! Dus als je samen met je kind(eren) wil genieten: dwaal door het park en laat je verrassen door klanken uit alle hoeken.

Dans mee op de swingende liedjes van Lilian Vieira in de zon, luister naar speelse jazz bij de vijver, ontdek de Zuilense Fanfare in de struiken en kom spelen op de afvalinstrumenten van Phonophilia. Zelfs de allerkleinsten spelen met het klankspeelgoed van Tutti Timbri. Zoek het wolken volkje tussen de bomen, luister naar een muzikaal verhaal op de Fonkelberg en neem een duik in het Klankbad.

En als je zin hebt om zelf muziek te maken? Dat kan! Bouw je eigen muziekinstrument met professor Loep of ga samen los tijdens de workshop muziek maken van Kobranie.  

Begint na al dat harde werk je maag te rommelen? Er zijn muzikale hapjes en drankjes van verschillende foodtrucks. 

Kom naar het sprookjesachtige Julianapark en laat je horen! 
Kijk voor meer informatie en tickets* op: fonkeltoon.nl

*Tip: bestel je tickets online met korting.

 Hoe tof! Deze ukelele wordt op het festival verloot! Maren van de Vrie heeft de ukelele prachtig handgeschilderd. &gt;Press  play  om te zien wat er nog meer achter verscholen zit! ©fonkeltoon

Hoe tof! Deze ukelele wordt op het festival verloot! Maren van de Vrie heeft de ukelele prachtig handgeschilderd. >Press play om te zien wat er nog meer achter verscholen zit! ©fonkeltoon

Live illustratie tijdens het Happy Spirit Days festival by Darja Brouwers

Van vrijdag 15 juni t/m zondag 17 juni ben ik drie dagen live aan het illustreren op het Happy Spirit Days festival. Komt dat zien! Want het belooft een erg inspirerend en sfeervol weekend te worden. Ik mag aan één persoon twee toegangskaarten weggeven. Deze kaarten geven je niet alleen toegang tot het festival, maar ook toegang tot 3 prachtige workshops. Het enige wat je hoeft te doen is mijn post op instagram te liken en in de comments onder deze post aangeven dat je wil mee doen, zodat ik je naam in de tombola kan gooien. Easy as it is. Vrijdag 8 juni zal ik de winnaar bekendmaken.

Naast dat ik je persoonlijk een kijkje in de keuken geef en mijn producten meeneem (er zijn ook weer nieuwe handgemaakte kettinkjes!) worden het ook drie dagen vol toonaangevende sprekers, workshops en optredens in een sfeervolle en kleinschalige setting. Zo geeft bekende filosoof Stine Jensen oosterse oplossingen voor westerse problemen, helpt mindfulness-expert Marnix van Rossum balans te vinden en kun je bij de energieke Afke Reijenga een tribal vinyasa yogales volgen. Ook tussen de bedrijven door is er op het festivalterrein veel te beleven. In de Happy Garden geniet je van bijzondere bites en geven experts inzicht in leven en toekomst, op de Happy Bazaar vind je mooie producten. Happy Spirit Days 2018 vindt plaats op een mooie monumentale boerderij in het oude dorp van Blaricum. Kom je ook? 

Kokonoma goes Koffie & ik _expositie VERLENGD! by Darja Brouwers

Vanaf vandaag exposeer ik 3 maanden (t/m april)* bij Koffie & Ik en dat vind ik heel erg leuk! Omdat het een super plek is in de creatieve wijk Nieuw-Engeland (Utrecht-West), waar ze niet alleen koffie en mijn kunst serveren, maar ook onwijs lekkere eigengemaakte taarten, vers bereide lunches en nog veel meer… Een favoriete plek, om te relaxen, met vrienden af te spreken of om te werken. En mocht je niet in Utrecht wonen? Het zit vlakbij het station, dè plek ‘where the locals go’. En is dat nou niet juist waar je wil zijn?! ; )

*de expositie is verlengd t/m juli!

Koffie & Ik
Vleutenseweg 169
3532 HC Utrecht Nederland

Parnassos Voorjaar 2018 by Darja Brouwers

 ©kokonoma

©kokonoma

Mocht je je gouden keel willen oppoetsen met een toffe zangcursus, je wil je selfiecollectie uitbreiden met andere onderwerpen, of je wil je drama-skills gaan ontdekken? Het nieuwe cursusseizoen is begonnen bij Parnassos, het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht. Afgelopen week kon je de posters spotten in Utrecht die ik heb ontworpen. En vanaf nu zijn ook de brochures overal verkrijgbaar. Zo tof weer, om te ontwerpen.

 ©kokonoma

©kokonoma

 ©kokonoma

©kokonoma

 ©kokonoma

©kokonoma

 ©kokonoma   

©kokonoma

 

Kokonoma goes LIVE!! bij het Creative Atelier van FlavouritesLive by Darja Brouwers

Geen woorden voor, hoe tof het was, dit FlavouritesLive Event in de mooie industriële Kromhouthal te Amsterdam. Ik voel me nog steeds 'electric' (bestaat hier een de-lading-dekkend nederlands woord voor?! ; ) en heb ongelooflijk veel nieuwe mensen ontmoet. Dank voor het langskomen, de inspirerende gesprekken en het enthousiasme! Een foto-impressie van de drie dagen:

 fotografie:©fabiënne leenart

fotografie:©fabiënne leenart

 De stand, het opbouwen van het 'creative atelier' van FlavouritesLive ©darja brouwers

De stand, het opbouwen van het 'creative atelier' van FlavouritesLive ©darja brouwers

 Ervaringen uitwisselen met Karin Luttenberg van Paper Fuel fotografie:©friso leunge

Ervaringen uitwisselen met Karin Luttenberg van Paper Fuel fotografie:©friso leunge

 Handgetekende illustraties fotografie:©friso leunge

Handgetekende illustraties fotografie:©friso leunge

 Met blogger 'A Grey Lady' fotografie:©friso leunge

Met blogger 'A Grey Lady' fotografie:©friso leunge

 fotografie:©friso leunge

fotografie:©friso leunge

 Artwork op FlavouritesLive live gemaakt ©darja brouwers

Artwork op FlavouritesLive live gemaakt ©darja brouwers

 fotografie:©friso leunge

fotografie:©friso leunge

 Kokonoma shop fotografie:©friso leunge

Kokonoma shop fotografie:©friso leunge

 Heel bijzonder om foto's te ontvangen van mensen die mijn artwork in huis hebben.&nbsp;fotografie:©eefje van dongen

Heel bijzonder om foto's te ontvangen van mensen die mijn artwork in huis hebben. fotografie:©eefje van dongen

 fotografie:©eefje van dongen

fotografie:©eefje van dongen

 fotografie:©eefje van dongen

fotografie:©eefje van dongen

 Artwork 'Only Love' op FlavouritesLive live gemaakt ©darja brouwers

Artwork 'Only Love' op FlavouritesLive live gemaakt ©darja brouwers

 fotografie:©Flavourites

fotografie:©Flavourites

 Handgemaakte kettingen van mijn illustraties ©darja brouwers

Handgemaakte kettingen van mijn illustraties ©darja brouwers

 ©darja brouwers Zoveel mooie en inspirerende mensen leren kennen. Maar dit mooie mensje springt er voor mij toch wel uit. Eindelijk zag ze alles bij elkaar komen,&nbsp;waar ik de hele tijd met zoveel aandacht aan had gewerkt. Mijn lieve stoere meisje. En een flashback naar vroeger, als ik haar zo zie zitten, toen ik ook 8 jaar was en al veel, heel veel tekende...&nbsp;

©darja brouwers
Zoveel mooie en inspirerende mensen leren kennen. Maar dit mooie mensje springt er voor mij toch wel uit. Eindelijk zag ze alles bij elkaar komen, waar ik de hele tijd met zoveel aandacht aan had gewerkt. Mijn lieve stoere meisje. En een flashback naar vroeger, als ik haar zo zie zitten, toen ik ook 8 jaar was en al veel, heel veel tekende... 

Uit de bubbel, hup de wereld in by Darja Brouwers

Toen ik Natascha Klootsema twee maanden geleden benaderde met mijn plan om mijn artwork te verkopen op FlavouritesLive! in Amsterdam, vroeg ze me of ik het leuk zou vinden om live te komen illustreren op het event, zodat de bezoekers kunnen zien hoe mijn producten tot stand komen. En al moest ik daar even een spreekwoordelijk nachtje over slapen -ik vond het best spannend- voelde ik meteen dat er iets groters was dan die spanning. Het maakte me nieuwsgierig. We hebben een inspirerend gesprek gehad, en ik werd met de minuut enthousiaster door haar verhaal over het event. Dus: uit de bubbel, hup de wereld in! 

Wat de kracht is van FlavouritesLive!? Het is een inspirerend, mooi en hoogkwalitatief webshopevenement. Een evenement dat al 9 jaar op rij een groot succes is, met een strenge selectie van deelnemers, en waar de bezoekers al maanden naar uitkijken, en vooraf al volop plannen over maken wat ze allemaal willen ontdekken. En! Alles is met de grootste aandacht ontworpen en gemaakt: het event zelf, de producten, de workshops en foodtrucks (niet onbelangrijk ;) en daar word ik sowieso altijd blij van!

24, 25 en 26 november van 10 tot 18u ben ik live aan het illustreren op het workshopplein. Ik zou het erg leuk vinden je daar te ontmoeten!
En de locatie? Dat is die coole industriële hal aan ’t IJ: De Kromhouthal. Tot a.s. weekend?

 ©kokonoma xx ©flavourites

©kokonoma xx ©flavourites

 sfeerimpressie ©flavourites

sfeerimpressie ©flavourites

 sfeerimpressie ©flavourites

sfeerimpressie ©flavourites

Kokonoma goes De Moderne Hippie Markt Zondag 19 november! by Darja Brouwers

©kokonoma x ©modernehippies

Before the holiday madness officially begins, you can already have a shopping spree for fair, sustainable, vintage & hippie goodies at the ‘Modern Hippie Market’ in Amsterdam Roest ♥ This sunday November 19th I will be joining ‘De Moderne Hippiemarkt’ where I’ll sell my artwork in different sizes, sets and even a couple of handmade necklaces and cool pins. Hope to see you there! modernehippies.nl

Aanstaande zondag 19 november sta ik in de coole industriële loods Roest te Amsterdam op De Moderne Hippiemarkt. van @modernehippies. Ik verkoop hoogkwalitatieve prints van mijn pentekeningen op verschillende formaten èn -in een beperkte oplage- handgemaakte kettinkjes en coole pins van mijn illustraties. Wie weet zie ik je zondag? Lijkt me leuk!! 

logo.png

Kunstproject op school by Darja Brouwers

 ©darja brouwers/anke leunissen

©darja brouwers/anke leunissen

 detail van het origineel (handlettering met pen en inkt)&nbsp;©darjabrouwers

detail van het origineel (handlettering met pen en inkt) ©darjabrouwers

  filmpje  van het eindresultaat ©darjabrouwers

filmpje van het eindresultaat ©darjabrouwers

Een tijdje terug werden fotografe Anke Leunissen en ik benaderd door het Anna van Rijn college te Nieuwegein. De directie wilde graag dat de school meer van de leerlingen zou worden en wilde met ons om tafel om te kijken welke ideeën wij hadden. Anke en ik beseften al vrij snel dat we dieper moesten gaan dan ‘alleen’ een mooi beeld afleveren. We zijn gaan onderzoeken waarom de leerlingen weinig connectie voelen met de kunst die in school hangt, wat de reden is waarom leerlingen snel het pand willen verlaten en zich ogenschijnlijk onverschillig gedragen t.o.v. van de ruimtes waarin zij zich begeven zodra ze niet in de klaslokalen zijn. 

Door dit onderzoek beseften we dat we dit project anders zouden moeten aanpakken. Anke en ik wilden dat de leerlingen een clubhuisgevoel zouden hebben en dat ze zonder kritiek of opmerkingen van 'hun ouders' datgene op de muur mochten ophangen waar zij blij van worden.

Vanaf toen werd ons uitgangspunt: samen creëren. Het resulteerde in een onwijs vruchtbaar project. Anke en ik hebben een lesprogramma ontwikkeld waarin we een zestal lesopdrachten hebben bedacht, waar alle leerlingen van de kunstvakken aan deelnamen. Naar aanleiding hiervan hebben we een brainstorm georganiseerd met leerlingen die -vanuit hun intrinsieke motivatie- met ons mee wilden denken.

Het was te gek wat er gebeurde tijdens de brainstorm. Niet alleen door het besef dat deze kinderen na een lange schooldag in hun vrije tijd er voor kozen om mee te denken, maar ook hun bevlogenheid te zien groeien. Je zag de leerlingen ter plekke veranderen van hun aangenomen ik-ben-cool-mij-doet-het-niks-(maar stiekem-vind-ik-dit-toch-wel-leuk) houding, uitgroeien naar enthousiaste en ontluikende leerlingen. 

Die groei en gelijkwaardigheid in contact vind ik zo mooi: dat je naar elkaar kan luisteren, dat iedereen er open in staat, en dat je je als ‘leerkracht’ kunt laten zien, waardoor de leerlingen zich ook veilig voelen om hun mooie momenten en interesses met je te delen.

Uiteindelijk ben ik met de input van de leerlingen gaan ontwerpen en heb ik door middel van handlettering hun favoriete uitspraken geïllustreerd. En Anke heeft een aantal leerlingen geportretteerd om hun op een ’coole' en professionele manier in het kunstwerk te integreren.

Vlak voor de grote vakantie is het laatste deel van de drie muren opgeleverd en vol enthousiasme ontvangen. En Anke en ik? Wij willen ons verder gaan verdiepen in kunstprojecten op locaties zoals scholen, bedrijven, restaurants e.d. Wie weet welke mooie nieuwe samenwerkingen hierdoor ontstaan!  

Voor meer close-ups, een kijkje achter de schermen en een filmpje van het eindresultaat, klik hier